051/750-108
 info@biovera.si
Košarica je prazna

Eko seme BUČA DOLGA IZ NICE

€2.30

Buča Dolga iz Nice - Longue de Nice

Cucurbita moschata

Podolgovata buča, ki ima zelo malo peščišča (le na odebeljenem koncu), zraste pa lahko do 1m in tehta do 8kg. Meso je oranžne barve in je sladkega okusa in fine teksture. Uporabna je tako za slane, kot tudi sladke jedi (npr. za marmelade, pite). Zelo dobro se skladišči - do 8 mesecev. Sorta izvira iz Francije.
Buče lahko sejemo v lončke v koncu aprila in jih presadimo na stalno mesto, ko poženejo prvi pravi list, vendar ne pred koncem nevarnosti slane (15. maj), lahko pa jih takrat sejemo direktno na stalno mesto. Pri saditvi na stalno mesto moramo poskrbeti, da ima rastlina dovolj prostora, zato jih sadimo na vsaj 50 cm. Buče imajo rade močno zemljo, zato jih ne sadimo na revna tla, zelo dobro pa uspevajo npr. na robu kompostnika. Prav tako buče slabo prenašajo sušo, zato jih med sušnimi obdobji občasno zalivamo.
Če želimo, veliko plodov na eni rastlin, jo moramo vršičkati. Na glavni vreži odstranimo vrh za prvimi devetimi listi, prav tako naredimo tudi na prvih stranskih poganjkih. Na glavni vreži so namreč skoraj sami moški cvetovi, na prvih stranskih poganjkih je nekaj moških, nekaj ženskih cvetov, na drugih stranskih poganjkih pa so predvsem ženski cvetovi.

Čas setve      IV-V
Čas presajanja     V
Čas pobiranja pridelka      IX-X
Razdalja med rastlinami/vrstami       50x100
Prezimi      NE
Potrebno zalivanje      občasno
Št. semen v g      6-8
Količina semen v standardnem pakiranju       Za 6 sadik
Optimalna temperatura za kalitev       15-20°C
Poreklo      EU
dober sosed
blitva, čebula, fižol, grah, koruza, motovilec,
slab sosed
krompir
Poraba semena na ar      100-140 zrn

Dodaj v košarico:

  • Proizvajalec: Amarant