051/750-108
 info@biovera.si
Košarica je prazna

Eko seme PAPRIKA CORNETTO

€2.05

Paprika Cornetto

Capsicum anuum

Zelo sladka ozka in podolgovata paprika, ki se največ uporablja za pečenje in za ajvar, primerna pa je tudi za ostale načine uporabe. Zelo donosna sorta, primerna tako za zunanjo, kot tudi notranjo pridelavo (v rastlinjakih). Lokalna sorta iz Kosova.
Barva: zelena -> rdeča

Paprike, feferone in čilije je potrebno sejati dovolj zgodaj, saj imajo dolgo rastno dobo. Sejemo jih v notranje prostore (npr. v lončke) od februarja do aprila. Ob kalitvi moramo biti zelo pozorni na temperaturo, saj potrebujejo vsaj 22 °C. V primeru, da je temperatura nižja, kali manj semen, prav tako pa za kalitev potrebujejo več časa.
Rastline so zelo občutljive na zmrzal, zato jih presadimo na stalno mesto (razen, če je zaščiteno, npr. v rastlinjaku) šele po koncu nevarnosti zmrzali, to je običajno po 15. maju.
Čez poletje paprike, feferoni in čiliji potrebujejo zalivanje, sicer ne tvorijo plodov. Najbolj primerno je zalivanje 1x na teden, ko med 2-4 sadike zlijemo po 10L vode. Tako gre voda v globino zemlje, rastline pa tja poženejo korenine in lažje prenašajo sušo.
Paprike ob dozorevanju spremenijo barvo. Ko začne plod rasti, najprej zraste v velikost, nato začne debeliti meso, na koncu pa se še obarva. Papriko sicer lahko odtržemo in pojemo v katerikoli fazi želimo, vendar pa je plod popolnoma zrel šele, ko v celoti spremeni barvo. Šele takrat so zrela tudi semena.

Čas setve     I-III
Čas presajanja     V-VI
Čas pobiranja pridelka     VII-X
Razdalja med rastlinami/vrstami    40x40
Prezimi  NE
Št. semen v g      150
Količina semen v standardnem pakiranju      40-60
Optimalna temperatura za kalitev       min. 22°C, opt. 25-28°C
Poraba semena na ar      5-10g
Potrebno zalivanje     DA
Poreklo        Slovenija
dober sosed
česen, endivija, kapusnice, por, radič, rdeča pesa, solata, zelena, šetraj
slab sosed
jajčevec, koruza, krompir, paradižnik

Dodaj v košarico:

  • Proizvajalec: Amarant